Nors prekybos vietose dabar maisto produktų įsigyti galima visada ir jų trūkumo nėra, vis tik prieš šventes dalis lietuvių kai kuriuos produktus užsisako iš anksto. Tai daroma norint turėti ant stalo išskirtinių patiekalų ir siekiant išvengti prieššventinės grūsties prekyvietėse.
Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusiame Centriniame Kauno turguje aukščiausios kokybės jautiena ir aviena prekiaujanti Eugenija sako, kad klientai jau gruodžio pradžioje pradeda užsisakinėti pasirinktą produkciją šventėms.
„Populiariausi užsakymai – avienos kumpis, jautienos krūtininė („brisketas“), veršiena gabalais, jautienos liežuviai. Iš esmės – mėsa, skirta kepti gabale, pagrindinis šventinio stalo akcentas, kuriuo visi vaišinasi.
Tačiau šventės reiškia ne tik prie stalo susėdusius artimuosius per Kūčias ar Kalėdas. Tai ir Naujieji Metai, ir visas šventinis laikotarpis, kai į svečius užsuka draugai. O tada didesnės kompanijos ir namie gamintais mėsainiais vaišinasi, ir įvairius troškinius gamina, ir kepsnius kepa. Kai kurie klientai patys vytina mėsą ir šventiniu laikotarpiu turi puikių užkandžių prie gėrimų“, – pasakojo „Jautiena jums“ savininkė.
Šventinio stalo puošmena gali tapti maždaug 3 kg svorio visa, karštai rūkyta, lašiša. Ją iš anksto galima užsisakyti žuvies produkcija prekiaujančioje „Iceco“ parduotuvėje. Dėl savo išskirtinumo jos gaminamos tik pagal užsakymą ir ne tik stalui, bet ir dovanojimui. Panašaus susidomėjimo sulaukia ir natūraliu dūmu rūkyta, tik druska gardinta didžiulė lašišos file.
Populiaru iš anksto užsisakyti ir tradicinių, jau paruoštų šventinio stalo produktų.
„Pirkėjai užsisako tradicinius naminius vyniotinius, virtus jaučio, kiaulės liežuvius, vištienos suktinukus. Labai populiarūs krosnyje kepti: kiaulienos šmotas, kalakutienos kumpis. Natūraliu dūmu rūkytos vištos, keptos antys“, – vardijo turguje veikiančios įmonės „Mėsos imperija“ savininkė Sandra.