Kas antras darbuotojas neišgeria reikiamo kiekio vandens, du iš trijų pirmenybę teikia tonizuojantiems gėrimams, o beveik pusė vos retsykiais valgo sveiką ir subalansuotą maistą.
Tokias tendencijas parodė rugsėjį tyrimų bendrovės „Synopticom“ atlikta trijų šalies miestų biurų darbuotojų apklausa.
Beveik pusė (47 proc.) apklausoje dalyvavusių biurų darbuotojų pripažino niekada arba retai darbo metu išgeriantys daugiau nei 1 l vandens. Daugiau vandens geria jaunesni darbuotojai – 18-29 m. amžiaus grupėje tokių buvo 69 proc., o tarp 40-60 m. – jau tik 43 proc.
Už vandenį gerokai populiaresni tonizuojantys gėrimai (kava, žalioji arbata, gaivieji bei energetiniai gėrimai) – net 72 proc. apklaustųjų juos dažnai arba visada geria darbo metu. Labiausiai juos mėgsta 18-29 m. (78 proc.) ir 40-49 m. (71 proc.) amžiaus grupių darbuotojai.
Tyrimą inicijavo BLC verslo centro vadovė Loneda Gražulevičienė.
Gydytoja dietologė dr. Rūta Petereit sako, kad pirmas žingsnis keičiant netinkamus įpročius yra prioritetų perskirstymas ir atsakymas sau į klausimą, ar aš noriu jaustis geriau ir išvengti ateityje gresiančių lėtinių ligų. „Trumpuoju laikotarpiu nepilnavertiška mityba greičiausiai nesukels neigiamų padarinių, tačiau įpročių nekeičiant keletą metų gali išsivystyti lėtinės ligos, su kuriomis kovoti ar jas gydyti kartais teks ir visą likusį gyvenimą. Be abejo, vaistų yra, bet ar mes gyvename tam, kad gertume vaistus“, – retoriškai klausia specialistė.
Moterys renkasi sveikesnį maistą
Daugiau kaip pusė (56 proc.) apklausos dalyvių darbe stengiasi valgyti kuo sveikesnį ir subalansuotą maistą. Dažniau tokį renkasi moterys – 56 proc. (vyrų – 41 proc.). Ketvirtadalis (25 proc.) apklaustųjų dažniausiai valgo pirktinį, greitai paruošiamą maistą. Tarp pastarųjų daugiausiai yra 18-39 metų amžiaus gyventojų.
Gydytoja dietologė sako, kad greitame maiste, jau pagamintuose patiekaluose yra labai daug pridėtinio cukraus. Be to, jiems gaminti naudojamas saulėgrąžų aliejus, turintis didelį kiekį omega 6 riebiųjų rūgščių, skatinančių lėtines uždegimines ligas, arba margarinai, kurių apskritai nerekomenduojama vartoti.
„Atlikti tyrimai parodė, kad dėl pagamintuose produktuose paslėpto cukraus mūsų šalies gyventojai per dieną suvartoja 96 g arba 19 arbatinių šaukštelių, o turėtume suvartoti 25 g arba 5 arbatinius šaukštelius“, – tikina R. Petereit ir rekomenduoja neturint laiko pietums kavinėje ar restorane geriau atsinešti maistą iš namų, o ne rinktis greitąjį maistą.
Šviežius vaisius ir daržoves 5 ir daugiau kartų per savaitę valgo 63 proc. apklaustųjų. Labiausiai juos stengiasi vartoti 50-60 amžiaus darbuotojai (74 proc.), o štai iš jauniausios, 18-29 m. amžiaus grupės, atstovų penkis ir daugiau kartų šviežius vaisius ir daržoves per savaitę valgo vos pusė (55 proc.).