5.1 C
Kaunas
Ketvirtadienis, 25 balandžio, 2024
spot_img

Kuo naudingi džiovinti vaisiai ir uogos?

Jie išlaiko tiek pat naudingųjų medžiagų kaip švieži ir nereikia jaudintis dėl sugedimo, jų ir skonis kitoks. Labai svarbu, kad džiovinti vaisiai būtų kuo natūralesni, tegul ir išvaizda ne tokia graži. Ir dar vienas svarbus dalykas – nors džiovinami jie susitraukia, kalorijų lieka tiek pat, todėl valgant svarbu nepadauginti.

Svarbiausia valgyti kuo įvairesnius produktus

Pasak „EA mityba“ dietistės Eglės Ažubalienės kiekvienas vaisius turi tam tikrų naudingų medžiagų, todėl apsistoti ties vienu nevertėtų.

„Spanguolės, razinos, slyvos turi didelį kiekį antioksidantų, saugo mūsų ląsteles nuo senėjimo, aplinkos poveikio, apsaugo nuo lėtinių ligų. Tai pat valgant razinas atliekame puikią profilaktiką širdies ir kraujagyslių ligoms. Slyvos gerina virškinimą ir gali sumažinti blogojo cholesterolio kiekį. Tuo tarpu abrikosai turi daugiausia kalio, fosforo ir geležies, todėl, jei juos valgysite, pagerės medžiagų apykaita, širdies, raumenų darbas, sumažės fizinė ir emocinė įtampa. Valgant datules gerėja raumenų, širdies veikla, sveikai vystosi dantys“, – teigia pašnekovė.

Piktnaudžiaujant kyla rizika priaugti svorio

Vartojant džiovintus vaisius svarbu atkreipti dėmesį į kelias taisykles.  „Svarbu yra saikas. Džiovintų vaisių suvalgyti pakanka saujelę, kadangi jie labai kaloringi. Kalorijų vienas gabalėlis turės lygiai tiek pat kiek visas šviežias vaisius, tai pat išlaikys tokias pačias maistines savybes, tačiau išgaravus drėgmei vaisius tampa visai mažas, todėl lengva apsigauti“, – teigia dietistė.

„Kadangi džiovinti vaisiai turi daug ląstelienos kartu su jais rekomenduojama išgerti stiklinę vandens. Kitaip ląsteliena sugers organizme esantį vandenį ir situacija su virškinimu bei žarnynu pablogės“, – pažymi Eglė Ažubalienė.

Svarbu atkreipti dėmesį ir į džiovintų vaisių sudėtį. „Svarbu, kad vaisiai būtų be pridėtinio cukraus, be konservantų. Kitaip tai bus nebe sveikas užkandis, o eilinis saldumynas“, – pastebi pašnekovė.

Džiovintų vaisių tai pat reiktų vengti sergant kepenų, inkstų, virškinimo ligomis bei diabetu.

Ieško kuo natūralesnių produktų

Kauno prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusios parduotuvės „Baiva“ atstovė Edita Bražinskienė teigia, kad žmonėms labai svarbi produktų sudėtis.

„Mums įprasti skaisčiai oranžinės spalvos abrikosai tampa nepopuliarūs dėl jų apdorojimo sieros dioksidu. Pirkėjai mieliau renkasi beveik juodos spalvos abrikosus, kuriuose ypač nedidelis konservantų kiekis. Taip pat labai populiarūs džiovinti ananasai kurie tai pat išsiskiria tamsia spalva dėl visai nenaudojamų konservantų. Datulės yra atsparios kenkėjams, todėl jų gamyboje konservantai tai pat nėra naudojami“, – teigia pašnekovė.

Pasak jos, klientams svarbu, kad vaisiuose nebūtų pridėtinio cukraus. „Tokie pirkėjai renkasi spanguoles su obuolių sultimis, mangus, ananasus, papajas, bananų riekeles be pridėtinio cukraus“, – klientų poreikiais dalijosi bendrovės prekybos vadovė.

Pašnekovė pastebi, kad nepaisant naujų produktų atėjimo į rinką populiariausi nesikeičia.

„Visada populiariausios buvo slyvos, razinos, abrikosai, spanguolės, datulės. Mūsų klientai visada laukia žiemos, nes tada pradedame prekiauti miltuose apvoliotomis figomis, kurie dėl to išlaiko šviežio vaisiaus skonį. Vis dažniau lietuviai ieško goji, dumplainių, vyšnių, juodųjų serbentų, šilkmedžio uogų“, – pasakojo E. Bražinskienė.

Susiję tekstai

LEAVE A REPLY

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

- Reklama -spot_img

Paskutinės naujienos