17.3 C
Kaunas
Penktadienis, 24 gegužės, 2024
spot_img

Avokado super galia: pagerins širdies sveikatą ir ne tik

Avokadų kulinarinis pritaikymas itin paprastas, todėl juos lengva naudoti įvairiuose patiekaluose. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad avokadai itin palankūs sergantiems širdies ar kraujagyslių ligomis, taip pat – besiskundžiantiems didele cholesterolio koncentracija kraujyje.

O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, renkantis avokadus visuomet reikėtų imti nei per minkštus, nei per kietus.

Įspūdingas svarbiausių maistinių medžiagų kiekis

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad avokadai – tai toks maisto produktas, kurį į savo mitybą gali įtraukti kiekvienas, norintis turėti sveikatai palankų racioną: jie turtingi beveik visais žmogui reikalingais vitaminais, eile mineralinių medžiagų, sveikatai palankiais riebalais bei kitais biologiškai aktyviais, sveikatą gerinančiais komponentais.

„Avokadai yra būtinųjų maistinių medžiagų šaltinis, garsėjantis širdžiai naudingais mononesočiaisiais riebalais. Šie sveikatai būtini riebalai, ypač oleino rūgštis, gerina širdies ir kraujagyslių sveikatą, prisideda prie blogojo cholesterolio mažinimo bei gerojo cholesterolio koncentracijos didinimo. Unikali avokadų riebalų sudėtis prisideda prie subalansuotos ir maistingos mitybos. Be sveikatai palankių riebalų, avokadai turtingi įspūdingu svarbiausių maistinių medžiagų kiekiu. Jie yra puikus kalio šaltinis, gyvybiškai svarbus sveikam kraujospūdžiui palaikyti. Avokaduose taip pat yra daug vitaminų įskaitant vitaminą K, E ir C, taip pat įvairius B grupės vitaminus, pavyzdžiui, folatus“, – vardija dr. E. Gavelienė.

Gali užkirsti kelią persivalgymui

Gydytojos dietologės teigimu, avokadai – tinkamas produktas net ir specialios dietos besilaikantiems: pavyzdžiui, jie tinkami sergantiems cukriniu diabetu, nutukimu, varginamiems kitų metabolizmo sutrikimų.

„Avokadai yra skaidulinių medžiagų šaltinis, gerinantis virškinimo sistemos sveikatą ir padedantys reguliuoti svorį. Didelis skaidulinių medžiagų kiekis, kartu su sveikatai palankiais riebalais, padeda prailginti sotumo jausmą, mažina persivalgymo riziką. Sveikatai palankių riebalų ir skaidulinių medžiagų derinys, mažas angliavandenių kiekis bei puiki sudėtis kitų būtinųjų maistinių medžiagų leidžia avokadą įtraukti į visus sveikatai palankius racionus: jis tinka virškinimo sutrikimų mažinimui bei sveikatai palankiai medžiagų apykaitai užtikrinti“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

Kaip žinoti, ar avokadas išties prinokęs?

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad tikrai nelengva rasti minkštą, sunokusį, bet dar nepradėjusį gesti avokadą. Tačiau ekspertė pabrėžia, jog šio produkto pasirinkimas labiausiai priklauso nuo to, kada planuojame jį suvartoti.

„Norėdami įsigyti tokių avokadų, kuriuos iš karto panaudotume maisto gamyboje, turėtume žvalgytis tokių, kurių odelė – tamsi, beveik juoda, o švelniai paspaudus – šiek tiek jaustųsi paslanki, bet tvirta tekstūra. Taip pat vertėtų patikrinti viršuje esantį kotelį: jei jis lengvai atsiskiria arba po juo matosi žalia spalva – avokadas veikiausiai bus prinokęs. O norėdami namuose panokinti avokadus, galite juos kartu laikyti, pavyzdžiui, su obuoliais, kurie išskiria etileno dujas, nokinančias šalia esančius vaisius bei daržoves“, – pataria O. Suchočeva.

Susiję tekstai

LEAVE A REPLY

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

- Reklama -spot_img

Paskutinės naujienos